Ungaria sare în apărarea Rusiei: „UE ar trebui să se oprească cu sancțiunile împotriva Moscovei”

de: Anca Lupescu
20 09. 2022

Ministrul de externe al Ungariei a declarat marți că Uniunea Europeană nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar face decât să adâncească criza aprovizionării cu energie și să afecteze Europa.

Ungaria nu mai vrea sancțiuni pentru Rusia

„UE ar trebui … să nu mai menționeze un al 8-lea pachet de sancțiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească și mai mult criza de aprovizionare cu energie”, a declarat Peter Szijjarto.

El a declarat că „marea majoritate” a lumii din afara Europei și-a dat deja seama că efectele sancțiunilor sunt mai grave decât cele ale războiului, deoarece provocările cu care se confruntă în prezent lumea sunt rezultatul sancțiunilor și nu direct al războiului.

„Fie că ne place sau nu în Europa, această opinie s-a dezvoltat deja în marea majoritate a lumii din afara Europei.”, a adăugat el.

„Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai vorbească despre un al optulea pachet de sancțiuni și să nu mai solicite măsuri care ar putea exacerba și mai mult dificultățile de aprovizionare cu energie”, a declarat Szijjarto.

„Arată în mod clar că până și a vorbi despre posibilitatea unor noi sancțiuni împinge prețurile în sus. Se apropie iarna, când provocările în materie de aprovizionare nu vor face decât să se agraveze”, a spus el și a adăugat că „ar fi important să nu se mai menționeze măsuri care adâncesc și mai mult criza”.

Szijjarto a spus că este o „pierdere de timp” să nu se folosească Adunarea Generală a ONU pentru a obține pacea. De asemenea, el a spus că este important să se sprijine eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie pentru a garanta securitatea reactoarelor, ceea ce presupune ca toate activitățile de război să înceteze în regiune cât mai curând posibil.

Kremlinul și-a exprimat recunoștința față de Ungaria pentru ceea ce spune că este poziția sa suverană în legătură cu o serie de probleme din cadrul UE.

Șapte pachete de sancțiuni împotriva Moscovei

De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat șapte pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Acum, pe măsură ce războiul se prelungește și costurile energiei cresc, oamenii din Europa și din alte părți se întreabă dacă aceste sancțiuni funcționează și/sau dacă efectele secundare sunt prea mari.

„Fără a subestima diferitele probleme care ar putea apărea, inclusiv încercările făcute pentru a le ocoli, sancțiunile rămân un instrument important de acțiune politică.

Dar, cu siguranță, trebuie să le folosim într-o manieră bine direcționată și, mai presus de toate, ele necesită răbdare strategică, deoarece poate dura mult timp până când vor avea efectul dorit”, a declarat Josep Borell.

Una dintre principalele sancțiuni adoptate este oprirea achiziționării a 90% din livrările de petrol ale UE din Rusia până la sfârșitul anului 2022, privând Moscova de veniturile corespunzătoare.